Sari la conținut

Bot, modalitatea folosită de hackeri pentru a infecta o întreagă rețea. Scopul este, de obicei, un câștig financiar sau pur și simplu un act din răutate.

Introducere

Un zombie (cunoscut și sub numele de bot) este un computer pe care un hacker de la distanță l-a accesat. Prin diverse setări îl programează să transmită informații (inclusiv spam-uri și viruși) către alte dispozitive din sistem.

Zona de securitate web primește o tot mai mare atenție în lume, cu cât vulnerabilitățile se extind.

Scopul este, de obicei, un câștig financiar sau doar un act din răutate și răzbunare. Atacatorii exploatează, de obicei, mai multe computere pentru a crea un botnet, cunoscută și ca o armată de zombie.

În mod obișnuit, un bot este un computer personal al cărui proprietar nu știe că dispozitivul este exploatat. Sursa este, de cele mai multe ori, una externă. Prevalența tot mai mare a conexiunilor de mare viteză face ca PC-urile să atragă tot mai multe atacuri.

Măsurile de securitate inadecvate fac accesul relativ ușor pentru un atacator. De exemplu, un port de internet a fost lăsat deschis. Astfel, un mic program de cal Troian poate fi plasat acolo pentru o viitoare activare.

Tipuri de bot-uri:

Există câteva alte tipuri de zombi:

O formă a atacului se realizează printr-un refuz de serviciu. Un zombie este un server web nesecurizat pe care persoanele rău intenționate au plasat un cod. Acesta, atunci când este declanșat în același timp cu alte servere zombie, va lansa un număr copleșitor de solicitări.

Acestea sunt direcționate către un website atacat, care în curând nu va mai putea furniza cereri legitime din partea utilizatorilor.

O altă formă de atac este cea a unui bot pulsant. Este unul care lansează cereri în mod intermitent, mai degrabă decât pe toate simultan.

Pe web, un bot este un website abandonat, trist și învechit. Din anumite motive, acesta a fost mutat pe o altă adresă web. Astfel de zombi contribuie la linkrot.

În lumea sistemului de operare UNIX, dezvoltatorii folosesc uneori termenul în alt scop. Aceștia îl folosesc pentru a se referi la un proces de program care a încetat. Însă, acesta nu a dat încă intrarea în sistem a tabelului de proces.

Originea termenului

Termenul de zombie își are originea în Indiile Occidentale. Acolo, un zombie este o creatură lipsită de voință, cu mișcări incontrolabile. Oamenii locului spun că aceștia au înviat din morți și acum trebuie să facă voia celor vii.

Înapoi sus