Sari la conținut

Algoritm, cuvântul din matematică ce se regăsește în toate domeniile IT. Mica procedură care ne însoțește în lumea digitală, veche de sute de ani.

Introducere în noțiune

Un algoritm este o procedură sau o formulă pentru soluționarea unei probleme. Aceasta se bazează pe efectuarea unei secvențe de acțiuni specifice. Un program de calculator poate fi privit ca un algoritm elaborat. În matematică și informatică, acest aspect se referă, de obicei, la o mică procedură care rezolvă o problemă recurentă.

Utilizarea algoritmului în zona digitală

Algoritmii sunt utilizați pe scară largă în toate domeniile IT (tehnologia informației). Algoritmul motorului de căutare, de exemplu, ia șiruri de cuvinte cheie căutate și operatori ca input. Acesta caută în baza de date asociată pentru website-uri relevante și returnează rezultatele.

Un algoritm de criptare transformă datele în funcție de acțiunile specificate pentru a le proteja. Un algoritm de chei secrete, se află la Departamentul Apărării din SUA.

Standardul de criptare a datelor (DES) utilizează aceeași cheie pentru criptarea și decriptarea datelor. Atât timp cât algoritmul este suficient de sofisticat, nimeni lipsit de cheie nu poate decripta datele.

Istoric al termenului de algoritm

Cuvântul provine de la numele matematicianului, Mohammed ibn-Musa al-Khwarizmi. Acesta a făcut parte din curtea regală din Bagdad, trăind între 780 și 850. Opera lui Al-Khwarizmi este sursa probabilă pentru cuvântul algebră.

Înapoi sus