Above the fold. Termenul preluat în era digitală de la bătrânele ziare. Porțiune de website vizibilă în fereastra browser-ului, când pagina se încarcă.

Introducere în noțiune

Deasupra de fold este un termen folosit în web design. Este porțiunea unui website vizibilă într-o fereastră a browser-ului, atunci când prima pagină se încarcă. Porțiunea de pagină care necesită derulare pentru a vedea conținutul se numește below the fold (sub fold).

Necesitatea folosirii above the fold-ului

Pe un website, punctul în care utilizatorii trebuie să deruleze în jos nu este constant. Motivul? Multe variabile pot afecta modul de afișare al unei pagini. Nu trebuie uitată nici partea de optimizare SEO, importantă în acest domeniu.

Mărimea afișajului unui dispozitiv, de exemplu, schimbă conținutul care apare deasupra fold-ului. Alte variabile includ alegerea browser-ului, barele de instrumente ale browser-ului ori setarea personalizată. Se mai poate include aici și sistemul de operare (SO) pe care dispozitivul îl folosește.

Utilizatorii interacționează mai mult cu conținutul above the  fold, în comparație cu cel de jos. Astfel, funcțiile cheie ale website-ului și conținutul legat de obiectivele afacerii trebuie să apară în partea de sus a paginii.

Pentru a înțelege cum se lucrează cu fold-ul, un designer web ar trebui să țină cont de câteva aspecte. De exemplu, de dimensiunile medii ale ecranului utilizat de publicul unui anumit website. Un alt exemplu este de a explora tehnici de design sensibil. Această abordare realizează website-uri care utilizează aspecte și imagini flexibile.

Istoricul noțiunii de above the fold

Acesta a fost folosit, la început, pentru a prezenta conținutul pe prima pagină a ziarului. Titlul ziarului și știrile principale sunt plasate pe porțiunea din prima pagină. Astfel, acestea rămâneau vizibile pentru cititori atunci când hârtia era pliată la un chioșc de ziare.

AJAX (Asynchronous JavaScript and XML), metoda preluată de aplicații folosite de milioane de utilizatori. Construiește aplicații interactive pentru web, prelucrând imediat cererile utilizatorilor.

Introducere în noțiune

AJAX (Asynchronous JavaScript and XML) este o metodă de a construi aplicații interactive pentru web. Aceasta prelucrează imediat cererile utilizatorului. Metoda combină mai multe instrumente de programare.

Printre acestea se numără JavaScript, HTML dinamic (DHTML), Extensible Markup Language (XML) ori foi de stil în cascadă (CSS). Alte exemple sunt date de Document Object Model (DOM) sau obiectul Microsoft ori XMLHttpRequest.

Importanța AJAX

Aceasta permite conținutului din website-uri să se actualizeze imediat când un utilizator efectuează o acțiune. Spre deosebire, pentru o solicitare HTTP, utilizatorii trebuie să aștepte să se încarce o pagină cu totul nouă.

Putem lua, spre exemplificare, un website de prognoză meteo. Acesta ar putea afișa condiții locale pe o parte a paginii, fără întârziere, după ce un utilizator tastează localitatea.

Google Maps este o aplicație binecunoscută care folosește AJAX. Interfața permite utilizatorului să modifice vizualizările și să schimbe harta în timp real. Aplicațiile nu necesită instalarea unui plug-in, dar funcționează direct cu un browser web.

Datorită dependenței tehnicii de XMLHttpRequest, aplicațiile timpurii au funcționat doar cu browserul Internet Explorer al Microsoft. Cu toate acestea, majoritatea celorlalte browsere acceptă acum AJAX.

Aplicațiile create prin această metodă folosesc un motor care acționează ca un intermediar. Legătura se realizează între browser-ul unui utilizator și server-ul de la care se solicită informații. În loc să încarce un website tradițional, browser-ul utilizatorului încarcă motorul AJAX.

Acesta afișează pagina pe care utilizatorul o vede. Motorul continuă să funcționeze în fundal, folosind JavaScript pentru a comunica cu browserul web. Intrarea utilizatorului sau un click pe pagină trimite un apel JavaScript către motor. O alternativă a unui click organic poate fi și plata per click, sau PPC.

Acesta poate răspunde instantaneu, în multe cazuri. Dacă motorul are nevoie de date suplimentare, îl solicită de la server. De obicei, acesta folosește XML, în timp ce actualizează simultan pagina.

AJAX nu este o tehnologie proprie sau un produs ambalat. Dezvoltatorii web folosesc JavaScript și XML în combinație, de câțiva ani.

Algoritm, cuvântul din matematică ce se regăsește în toate domeniile IT. Mica procedură care ne însoțește în lumea digitală, veche de sute de ani.

Introducere în noțiune

Un algoritm este o procedură sau o formulă pentru soluționarea unei probleme. Aceasta se bazează pe efectuarea unei secvențe de acțiuni specifice. Un program de calculator poate fi privit ca un algoritm elaborat. În matematică și informatică, acest aspect se referă, de obicei, la o mică procedură care rezolvă o problemă recurentă.

Utilizarea algoritmului în zona digitală

Algoritmii sunt utilizați pe scară largă în toate domeniile IT (tehnologia informației). Algoritmul motorului de căutare, de exemplu, ia șiruri de cuvinte cheie căutate și operatori ca input. Acesta caută în baza de date asociată pentru website-uri relevante și returnează rezultatele.

Un algoritm de criptare transformă datele în funcție de acțiunile specificate pentru a le proteja. Un algoritm de chei secrete, se află la Departamentul Apărării din SUA.

Standardul de criptare a datelor (DES) utilizează aceeași cheie pentru criptarea și decriptarea datelor. Atât timp cât algoritmul este suficient de sofisticat, nimeni lipsit de cheie nu poate decripta datele.

Istoric al termenului de algoritm

Cuvântul provine de la numele matematicianului, Mohammed ibn-Musa al-Khwarizmi. Acesta a făcut parte din curtea regală din Bagdad, trăind între 780 și 850. Opera lui Al-Khwarizmi este sursa probabilă pentru cuvântul algebră.

Anchor text, textul ancoră

Textul ancoră (Anchor Text), este textul unui hyperlink (link) – adică în acest hyperlink – Optimizare SEO, “Optimizare SEO”, reprezintă textul ancoră al hyperlink-ului respectiv, care duce la pagina către pagina de prezentare Optimizare SEO.

De obicei, textul ancoraă este subliniat, dar acest lucru nu este obligatoriu. Dacă poziționați mouse-ul, pe link-ul respectiv, veți vedea că automat apare textul ancoră.

Importanța textului ancoră pentru SEO este semnificativă, deoarece motoarele de căutare acordă o atenție deosebită dacă există cuvinte cheie în textul anchor text. Acest lucru ajută la un ranking mai bun, o creștere a autorității paginii către care se trimite link-ul respectiv.

Ar trebui să utilizați un tool online care să testeze textele ancoră ale website-ului Dvs. În cazul în care veți primi sau veți cumpăra un link pe un anumit website, vă sfătuiesc să nu acceptați decât link-uri cu anchor text.

Alt Tag, atributul Alt

Eticheta Alt, mai corect numită atributul Alt, al etichetei <img />, este o modalitate de a spune motoarelor de căutare despre ce reprezintă o imagine.

Întrucât motoarele de căutare nu indexează conținutul imaginilor, dacă nu oferiți o descriere semnificativă a imaginii în atributul Alt al etichetei sale, motoarele de căutare nu vor indexa nici o informație despre imagine, cu excepția numelui său.

Bunele practici din domeniul SEO, necesită să completați eticheta Alt, cu o descriere semnificativă fără a recurge la exces de cuvintele cheie. Putem spune că atributul Alt al etichetei “img”, face parte din optimizarea imaginilor, dacă ne referim la serviciile de optimizare on-page.

Înapoi sus
Caută