Sari la conținut
Imagini, aici găsiți tot ce trebuie să știți despre optimizarea imaginilor

Imagini, aici găsiți tot ce trebuie să știți despre optimizarea imaginilor

Imagini, aici găsiți tot ce trebuie să știți despre optimizarea imaginilor. Imaginile au devenit o parte naturală a modului în care căutăm.

Fragmentele bogate, precum și alte caracteristici SERP, conțin imagini. Este posibil să apară un pachet de imagini undeva în rezultate.

Căutarea vizuală efectuată direct pe Google, utilizând Google Images sau prin Google Lens se extinde.

Companiile trebuie să se gândească mai bine la optimizare SEO de imagine și la conținutul vizual.

Vorbind despre cifre, Google Images a avut o cotă de 22,6% din toate căutările pe web în 2018. Căutarea vizuală prin Google Lens a atins un miliard în 2019.

Conținutul vizual nu numai că joacă un rol vital în modul în care utilizatorii percep o pagină și cum interacționează. Permite și website-urilor să devină mai vizibile în căutare.

Acestea fiind spuse, pentru a genera mai mult trafic organic și a atrage vizitatori trebuie să optimizați imagini. Dacă ajungeți la pachetul de imagini, veți primi mai multe click-uri de la utilizatori. Atât pe imagini, cât și pe paginile care le conțin.

În acest articol de blog vom trece prin cele mai bune practici de SEO pentru imagini. De la elemente de bază la cele tehnice avansate, toate informațiile vă sunt oferite de optimizare SEO.

Cinci piloni în imagini SEO

Indiferent de formatul pe care îl alegeți ar trebui să vă optimizați imaginile. Acestea trebuie să poată fi înțelese de motoarele de căutare în mod corespunzător. Factorii care influențează clasamentul website-urilor sunt:

 • calitatea și rezoluția. Motoarele de căutare preferă imagini de înaltă rezoluție. Oferiți posibilitatea de a deschide imaginea în filă nouă sau fereastră încorporată la rezoluție mare. Oferiți cititorilor șansa de a le vizualiza la o calitate mai bună;
 • accesibilitatea. Utilizatorii cu deficiențe de vedere nu pot afla ce apare decât dacă furnizați un alt text descriptiv. Alt e ceea ce va fi afișat dacă imaginea nu se va încărca, deci faceți textul informativ. Accesibilitatea imaginilor permite o mai bună căutare vocală. Ajută utilizatorii de dispozitive mobile ce dezactivează încărcarea imaginilor. Evitați încorporarea textului în imagini;
 • contextul. Cât de bine se încadrează imaginea în pagină? Nu are rost să vă umpleți conținutul cu imagini doar pentru că arată mai bine unele imagini;
 • unicitatea. Fotografiile, ilustrațiile și infografiile realizate personal sunt întotdeauna mai bune decât imaginile stoc. Conținutul neoriginal este descurajat de Google, așa cum se spune în regulile specifice conținutului;
 • optimizarea rapidă și imagini receptive. Este crucial să aveți un website de încărcare rapidă. Mai ales având în vedere faptul că imaginile reprezintă majoritatea octeților pe o pagină. Realizarea imaginilor ajustabile pe orice ecran este crucială. Nu știi niciodată ce tip de dispozitiv vor folosi oamenii pentru a vă accesa conținutul.

Cele mai bune practici pentru a ajuta Google să vă indexeze imaginile

Instrucțiunile oficiale ale Google afirmă că evaluarea experienței este cea mai bună practică de imagine utilă. Imaginile dvs. oferă informații suplimentare utilizatorilor și sunt plasate în apropierea textului relevant?

Sunteți pe drumul cel bun. Alte recomandări de la Google includ:

 1. crearea unei structuri URL inteligibile pentru imagini. La fel ca în cazul unei structuri URL de website, adresele URL ale imaginii trebuie să reflecte conținutul. Trebuie și să indice esența imaginii. Decideți să schimbați URL-urile imaginilor la un moment dat? Va fi nevoie de timp suplimentar pentru reprocesare și reindexare;
 2. adăugarea de date structurate. Vom acoperi acest aspect mai târziu. Dar, pe scurt, datele structurate se referă la tipuri de conținut identificabile, cum ar fi produse sau rețete;
 3. urmarea liniilor directoare SafeSearch. Căutarea de imagini are un filtru SafeSearch pentru ca utilizatorii să blocheze conținutul explicit. Aveți grijă cu imaginile care ar putea avea indicatori de conținut pentru adulți sau violent. Algoritmii Google vă identifică imaginea ca fiind inacceptabilă? Pagina va fi ascunsă din rezultatele căutării pentru utilizatorii care activează filtrul. Instrumentul Vision AI vă poate oferi informații despre modul în care Google detectează imaginile. Dacă aveți imagini destinate exclusiv adulților, grupați-le separat în structura adreselor URL. Adăugați metadate precum în paginile dvs.;
 4. folosirea de text alternativ descriptiv, titluri, subtitrări, nume de fișiere. Textul neinformativ din atributul alt, titlul imaginii, subtitrarea și numele pot afecta servicii SEO. Utilizatorii și motoarele de căutare nu vor obține indicii importante despre conținut;
 5. crearea unei sitemap de imagini. Puteți include informații despre imagini într-o sitemap sau într-un fișier .xml. Va ajuta Google să navigheze prin conținutul dvs. Există servicii și plugin-uri care generează sitemap-uri și care pot ajuta la crearea unei sitemap de imagini. Aflați mai multe despre sitemap-uri din Google Search Central.

Diferite formate de imagine și impactul acestora asupra optimizării SEO

Primul lucru de știut despre materialele vizuale este că acestea pot “cântări” foarte mult. Pot afecta viteza website-ului dar și performanța acestuia.

În medie, imaginile reprezintă 21% din “greutatea” unei pagini. Încărcarea paginilor se numără printre pilonii de SEO tehnic.

Aceasta stă la baza oricărui alt efort de optimizare SEO. În aceste condiții, nu subestimați optimizarea imaginilor.

Formate de imagini pe care le puteți utiliza

Formatele de imagine diferă în ceea ce privește limitările de calitate și dimensiune. Să aruncăm o privire asupra celor mai importante:

 • JPEG este cel mai comun tip de imagine care permite echilibrarea calității și dimensiunii. E un fișier de imagine comprimat care vine cu o pierdere a calității;
 • PNG oferă o calitate mai bună, dar vă lasă o dimensiune mai mare a fișierului. De asemenea, vă permite să păstrați transparența fundalului. În general, se recomandă utilizarea JPEG pentru fotografii și PNG pentru practic orice altceva. Inclusiv infografice și diverse elemente de design;
 • BMP este un alt format care permite grafică de înaltă calitate și e indexat de Google. Nu veți putea comprima fișiere BMP decât dacă le convertiți în JPEG sau PNG;
 • WebP este un format relativ nou, promițător în ce privește compresia puternică. Reducerea impresionantă a dimensiunii poate îmbunătăți viteza website-ului. Problema e că nu orice browser acceptă WebP;
 • SVG e folosit pentru sigle și pictograme. Acestea sunt cele mai mici elemente vizuale prezente pe un website. Este un format simplu și universal, dar are unele dezavantaje specifice design-ului: probleme cu fonturile. Este recomandat să nu utilizați SVG Inline (cu cod introdus direct în HTML) pentru o mai bună indexare;
 • GIF este un tip de conținut captivant care poate atrage vizitatori. Google accesează cu crawlere GIF-urile la fel ca orice alt tip de imagine. Dezavantajul evident este că GIF-urile pot încetini un website.

Puterea compresiei

Ați decis formatele pe care le utilizați și ați convertit toate imaginile? E timpul să găsiți un instrument puternic de compresie pentru a vă optimiza viteza de încărcare a paginii.

Există o serie de instrumente de compresie (de la Photoshop la servicii online precum Imagify). Le puteți utiliza pentru a obține dimensiunea dorită. De asemenea, puteți alege un plugin care să o facă pentru dvs.

Compresia are loc extern, și nu pe serverele website-ului.

Cum să obțineți imagini unice și de calitate

Motoarele de căutare apreciază conținutul original și e mai ușor să ajungi în partea de sus. Căutătorii apreciază explorarea paginilor web cu imagini originale care se potrivesc contextului.

Cu toate acestea, nu este întotdeauna posibil să creați imagini personalizate. Să vedem cum puteți gestiona bibliotecile de stocuri și cum să editați imagini pentru o aparență de unicitate.

Imaginile stoc sunt rele pentru optimizare SEO?

John Mueller a susținut că utilizarea fotografiilor stoc nu va afecta clasamentul website-urilor în căutarea Google. Pe de altă parte, ar putea cauza probleme de prezență în Google Images.

Aveți un buget restrâns dar aveți nevoie ca paginile dvs. să fie difuzate fără a angaja fotografi? Bibliotecile de stocuri sunt de mare ajutor.

Când alegeți imagini, gândiți-vă cât de relevante sunt pentru conținut și cum arată în fragmentul prezentat.

Explorați Unsplash, Shutterstock, Depositphotos sau alte galerii. Comparați câte imagini licențiate puteți descărca și în ce rezoluție.

Cu toate acestea, alegeți imagini personalizate ori de câte ori e posibil. Vor atrage mai bine utilizatorii, ceea ce va face ca rata de conversie să crească.

Constructori de imagini și instrumente de editare

Există multe instrumente (Visme și Canva) utilizate și recomandate de profesioniști în SEO WordPress. Permit combinarea diferitelor șabloane și elemente de web design. Aveți nevoie de o diagramă simplă sau un infografic?

Le puteți folosi pentru a crea imagini necesare în website.

De asemenea, puteți modifica o imagine non-unică folosind aceste instrumente. De exemplu, adăugând filtre sau efecte. Iată câteva alte lucruri pe care le puteți face pentru ca imaginile stoc să arate unice:

 1. întoarceți. Realizarea unui flip orizontal este una dintre cele mai simple tehnici pe care le puteți utiliza. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, Google va ști că e o imagine ușor modificată, utilizată și în altă parte;
 2. decupați. Puteți modifica ușor compoziția imaginii selectând o zonă și decupând-o;
 3. reglați luminozitatea și nivelurile de contrast. Puteți utiliza fie instrumente de îmbunătățire automată, fie software profesionist (Photoshop);
 4. adăugați filtre și efecte. Există o mulțime de filtre gratuite și cu plată disponibile în online. Pot oferi imaginilor un aspect artistic, retro sau de altă natură;
 5. eliminați elemente. Dacă nu aveți nevoie de unele obiecte le puteți elimina cu instrumente de editare.

Prevenirea furtului de imagini

Lucrând cu conținut vizual personalizat, probabil nu doriți ca alții să îl copieze fără permisiunea dvs. Pentru a preveni furtul de imagini va trebui să aplicați metadate legate de drepturile de autor.

IPTC Photo Standard este un standard universal recunoscut pentru a descrie fotografiile.

Diferite câmpuri legate de creditele de imagine au fost introduse de Google în 2018 și apoi extinse în 2020. Acum, puteți specifica informații despre creator și licență utilizând IPTC Photo Standard. Sunt câmpuri unde puteți include:

 • creatorul: numele sau organizația fotografului, dacă fotograful nu poate fi identificat;
 • linia de credit: poate defini numele fotografului, precum și compania sau organizația care furnizează imaginea;
 • notificare privind drepturile de autor: folosit pentru revendicarea proprietății intelectuale;
 • declarație web a drepturilor: o adresă URL validă a paginii cu informații despre licență;
 • adresa URL a licențiatorului: conține un link către o pagină de unde utilizatorii pot cumpăra fotografia afișată.

Google acumulează aceste informații și le afișează în rezultatele căutării.

Folosirea metadatelor este cel mai bun mod de a vă proteja conținutul de furt. Completarea câmpurilor de metadate despre drepturile de autor este metoda numărul unu pentru asigurare.

OptimizareA tehnică a imaginiLOR

Am atins deja importanța atributelor de imagine și a datelor structurate pentru SEO de imagine. Să aruncăm o privire mai atentă asupra tuturor aspectelor tehnice.

Încărcarea imaginilor în mod asincron

Tehnica numită “încărcare leneșă” face ca imaginile să se încarce asincron. Înseamnă că un utilizator nu va vedea întregul conținut al paginii decât dacă derulează în jos.

Dacă nu se utilizează substituenți, încărcarea leneșă poate schimba aspectul paginii și poate dezorienta utilizatorii. Doriți să încărcați imagini leneșe? Asigurați-vă că utilizați substituenți care ocupă aceeași parte a ecranului ca imaginea reală.

Utilizarea încărcării leneșe are sens numai dacă aveți multe imagini pe pagină. Pentru a aplica tehnica, puteți utiliza plugin-uri precum Native Image Lazy Loading.

Puteți adăuga clasa “lazyload” la eticheta “img”, specificați substituentul și imaginea originală în src și data-src.

JavaScript procesează aceste instrucțiuni și este responsabil pentru funcționalitatea de încărcare leneșă. Deoarece este posibil să nu fie acceptat de toate browserele, ar trebui să adăugați eticheta <noscript>.

Imaginile vor putea fi afișate și atunci când JavaScript nu este disponibil.

Un alt mod de încărcare a conținutului în mod asincron este decodarea. O imagine e convertită, stocată în memoria cache a browserului și afișată unui utilizator în timp ce parcurge pagina.

Cu atributul de decodare puteți distribui încărcarea și spune browserului ce trebuie încărcat și când. Există trei opțiuni:

 • <img decoding = ”async” src = ”image.png”> sugerează browser-ului că procesul de decodare poate fi amânat;
 • <img decoding = ”sync” src = ”image.png”> transmite contrariul;
 • <img decoding = ”auto” src = ”image.png”> permite browser-ului să decidă singur când va decoda o imagine.

Utilizarea mai multor rapoarte pentru a lua în considerare diferite dispozitive

În trecut, era suficient să furnizați o singură versiune a unei imagini. Acum, Google încurajează să se specifice mai multe rapoarte pentru ca imaginile să fie afișate corect pe ecrane.

Atributul “srcset” este utilizat pentru specificarea diferitelor rezoluții, precum și a miniaturilor de imagine. Google va indexa imaginea principală pusă în atributul “src”. Între timp, “srcset” va oferi browserelor posibilitatea de a încărca dimensiunea corectă a imaginii.

Cele mai populare CMS-uri au evoluat pentru a face imaginile să răspundă automat. WordPress a fost pionierul acestei oportunități în 2015: începând cu versiunea 4.4.

Utilizatorii trebuie doar să-și încarce imaginile, iar atributele “srcset” și “sizes” vor fi completate de WordPress. Singurul lucru de care trebuie să țineți cont este dacă imaginile au un atribut de dimensiuni exacte.

Este posibil să verificați informația în fișierul functions.php.

Shopify a introdus imagini responsive automate în 2018; Magento oferă mai multe teme cu această opțiune. Unele CMS-uri care nu fac imaginile reglabile la diferite dimensiuni oferă automat un instrument specific.

De exemplu, Drupal 8 și versiunile ulterioare au modulul Imagine receptivă.

Descrierea imaginii în alt, titlu, caption și nume de fișier

 1. text alternativ. Adăugarea unui text alternativ descriptiv vă ajută să îmbunătățiți clasamentul. Este o cerință de accesibilitate. Textul alternativ e singura opțiune pentru persoanele care nu pot vedea să înțeleagă despre ce este vorba. Dacă o imagine nu are atributul alt, motoarele de căutare vor considera că nu este importantă. Dacă o imagine are atributul alt, dar fără text, va fi percepută în contextul textului lângă care este plasată;
 2. titlu. Textul titlului este afișat atunci când un utilizator trece peste o imagine. Nu e la fel de crucial pentru SEO ca atributul alt, dar Google recomandă să îl includem oricum. Contrar textului alternativ, puteți scrie un titlu care descrie contextul mai degrabă decât o imagine individuală. Păstrați-l scurt și nu îl completați cu cuvinte cheie;
 3. caption. Frază suplimentară pe care o puteți pune sub o imagine pentru a accentua unele gânduri. Uneori, este mai bine să nu folosiți caption, deoarece nu va adăuga nimic important la imagine;
 4. image URL. Adresele URL ale imaginilor ar trebui să urmeze structura website-ului. De exemplu, trecând de la categorie la o subcategorie și de la o pagină la o anumită imagine;
 5. nume de fișier. Motoarele de căutare scanează numele fișierelor de imagine. Nu ratați ocazia de a le denumi corect. Numele fișierului trebuie să fie descriptiv, dar nu foarte lung. Poate conține cuvântul cheie țintă și ar trebui să aibă cuvinte separate printr-o cratimă.

Schema markup pentru diferite tipuri de conținut

Imaginile pot ajuta la identificarea unui anumit tip de conținut pe o pagină (produsul, rețeta sau videoclipul). Fiecare are o etichetă afișată în rezultatele căutării pe dispozitive desktop și mobile.

Căutarea pe mobil va avea, de asemenea, eticheta “Produs” ca opțiune separată în fila “Setări”.

Aceste etichete sunt create datorită datelor structurate, numite și schema markup. Este important să vă optimizați imaginile situate pe pagini cu conținut specific.

Utilizatorii pot naviga cu ușurință în SERP pentru a găsi exact ceea ce caută.

Pentru a adăuga schema markup puteți utiliza plugin-uri precum Schema App Structured Data.

Puteți adăuga manual codul pe website. Asigurați-vă că alegeți JSON-LD peste Microdate, deoarece Google preferă acest limbaj.

Google Structured Data Markup Helper oferă un proces în 3 pași și instrucțiuni în fiecare etapă.

Alegeți tipul de conținut pe care îl reprezintă pagina, apoi selectați o imagine și completați câmpurile obligatorii.

Sistemul va genera codul pe care trebuie să îl introduceți în codul sursă.

Setarea de imagini potrivite pentru social media cu etichete Open Graph

Open Graph vă ajută să controlați ce conținut va fi afișat pe social media când pagina dvs. e distribuită. Ar trebui să setați o anumită imagine pentru încărcarea platformelor.

În caz contrar, acestea pot prelua ceva irelevant sau nu vor arăta nimic.

Imaginile pentru distribuiri pot fi setate automat de un CMS. În caz contrar, va trebui să atribuiți manual eticheta “og: image” pentru fiecare pagină. Puteți crea o imagine separată pentru rețelele de socializare.

Adăugarea unui buton de salvare pentru Pinterest

Vorbind de social media, este plăcut să ai un buton Pinterest atașat. Oferirea opțiunii de a vă salva imaginea pe Pinterest ar putea crește gradul de cunoaștere a afacerii dvs.

98% dintre utilizatorii Pinterest au raportat că au încercat lucruri noi pe care le găsesc datorită serviciului. Este șansa dvs. de a atrage publicul țintă și cel care merită efortul.

Pinterest oferă instrucțiuni despre cum să adăugați butonul “Save” pe pagini. Cu toate acestea, multe CMS-uri vă permit să faceți acest lucru mai ușor. Cu ajutorul unor plugin-uri WordPress sau folosind funcționalitatea încorporată în Squarespace.

Concluzie

Atunci când sunt optimizate corect, imaginile pot îmbunătăți considerabil vizibilitatea căutării website-ului. Pot servi pentru o mai bună implicare a utilizatorilor.

Având în vedere căutarea vizuală în creștere, nu subestimați valoarea imaginilor. Urmați recomandările de la Google referitoare la acest subiect.

Dar, înainte de orice, adăugați imagini paginilor dvs. dacă se potrivesc contextului. Nu uitați de conținut original ce adaugă valoare pentru vizitatorilor website-ului dvs.

Articole recomandate:

Acest Articol are 0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi sus