Design digital, ce este și de ce este imporant
Design digital, ce este și de ce este imporant

Design digital, ce este și de ce este imporant. Digital design este un termen general care este mai relevant acum decât oricând.

Pur și simplu, orice fel de design care apare într-un format digital (pe o aplicație sau pe un website), mai degrabă decât în tipar (pe o pagină fizică), este considerat design digital.

Pe Quora, utilizatorul Retika Gore oferă o definiție concisă a designului digital.

Design-ul digital se referă la ceea ce este creat și produs pentru vizualizarea pe ecran.

Într-o lume din ce în ce mai digitalizată, este probabil ca în calitate de proiectant, să lucrați destul de mult cu designul digital.

Indiferent dacă sunteți UX designer sau artist grafic, înțelegerea specificului proiectării pentru platforme digitale vă va ajuta să vă duceți cariera la nivelul următor.

Cu ajutorul design-ului digital se pot aplica servicii de optimizare site pentru companii și prezentarea lor în mediul online.

Design digital vs. tipărire (print)

La prima vedere, poate părea că design-ul digital și design-ul pentru tipărituri să fie foarte similar.

Cu toate acestea, există unele diferențe cruciale de care trebuie să țineți cont atunci când proiectați pentru aceste două tipuri de suporturi.

Diferite tipuri de produse livrabile. Având în vedere că modelele digitale și de tipărire apar în diferite locuri, este de competența proiectanților să se familiarizeze cu tipurile de livrări pe care le pot solicita.

Printre altele, designerii digitali pot crea:

  • anunțuri de tip banner
  • infographics
  • elemente de website
  • elemente UX
  • grafică pentru rapoarte și cărți albe (PDF)

Designerii de suporturi fizice ar fi mai probabil să creeze:

  • broşuri
  • reviste
  • coperte de carte
  • cărți de vizită
  • printează reclame.

Dacă sunteți interesat de o carieră ca designer digital, este bine să citiți mai multe tipuri de proiecte la care puteți lucra.

Unele proiecte digitale, cum ar fi reclame banner, au formate standard pentru industrie. Un grafic care poate prezenta formate standard pentru anunțuri pentru bannere web.

Alte proiecte necesită abilități specifice care depășesc cunoștințele generale de proiectare.

De exemplu, atunci când creați o infografie, este util să luați în considerare modul de reprezentare vizuală a datelor într-un mod adecvat pentru vizualizarea online.

Rolul analizei în proiectarea digitală

Un alt lucru care face ca designul digital să fie diferit de designul tipăririi este rolul analizei datelor și analiticii.

Poate fi dificil să urmăriți direct performanța unui pliant fizic sau a unei broșuri.

În domeniul digital, aveți o perspectivă directă asupra performanței designului dvs. prin metrici precum like-uri, partajări, descărcări și afișări de pagini.

În calitate de designer digital, s-ar putea să vă considerați responsabil pentru crearea de modele performante.

Acest lucru înseamnă că, în afară de a crea un vizual atractiv, va trebui să țineți cont de publicul dorit și cum să le captați interesul.

În unele cazuri, vi se poate cere să testați mai multe iterații diferite ale unui proiect pentru a vedea care este cel mai bun.

Interactivitate în proiectare

Design-ul digital este, de asemenea, diferit de design-ul pentru tipărit, deoarece este interactiv.

Nu toate tipurile de design digital sunt interactive. În unele privințe, o infografie joacă același rol ca un poster – este o imagine statică.

Cu toate acestea, când vine vorba de web design, utilizatorii glisează, scad și adesea fac click pe elementele pe care le creați.

Designul interactiv este mai complex decât designul static. Dincolo de a fi plăcut din punct de vedere estetic, designul dvs. va trebui, să fie utilizat – acesta este accentul proiectanților UX.

Tipuri de designeri digitali

Designerii digitali pot fi împărțiți în mai multe categorii diferite. Să le discutăm aici.

Designeri grafici

Deși termenul de ”grafician” este foarte general, în scopul acestui articol ne putem gândi la designeri grafici ca la designeri digitali care lucrează cu imagini statice.

Acești designeri ar putea crea o infografie, un raport sau o ilustrație digitală. Principalele lor preocupări sunt estetica, lizibilitatea și marca.

Designerii web

Designerii web se concentrează pe aspectul site-urilor web și pot proiecta, unele dintre elementele interactive care apar pe ele.

Acestea ar trebui să aibă o înțelegere de bază a codificării și a funcționalității website-urilor sau a aplicațiilor.

Designerii web trebuie să înțeleagă tendințele predominante în estetica web și trebuie să ia în considerare accesibilitatea și ușurința de utilizare.

Designeri UX

Proiectanții UX se concentrează în mod special pe utilizare. Printre altele, proiectează planuri preliminare pentru website-uri, aplicații sau produse (cunoscute sub denumirea de ”wireframes”).

Designerii UX sunt adesea așteptați să colaboreze cu cercetătorii și să creeze mai multe versiuni diferite ale proiectelor lor pentru testarea cu utilizatori reali.

Modelele lor trebuie să se bazeze în primul rând pe date, precum și pe estetică.

Ce face un designer digital într-o zi tipică?

Acum că ai aflat cum este diferit design-ul digital de designul tipărit, să vorbim despre cum este să fii designer digital.

Dacă vă gândiți să deveniți un designer digital, această secțiune vă poate ajuta să decideți ce fel de stil de viață doriți să urmați.

Freelanceri de design digital

Unii designeri digitali lucrează ca freelanceri. Acești designeri își asumă propriii clienți.

Ei sunt singuri responsabili de structurarea zilei lor de muncă, de găsirea clienților, de facturare și de alte sarcini legate de conducerea unei afaceri mici.

O zi din viața unui designer digital independent ar putea arăta astfel:

Unul dintre lucrurile grozave despre lucrul în domenii digitale este că munca poate fi realizată de la distanță.

În calitate de designer digital independent, veți avea de ales multe în ceea ce privește spațiul de lucru. Puteți lucra de la un birou de acasă, un spațiu închiriat, o cafenea sau chiar din străinătate.

Majoritatea zilei unui designer digital independent vor fi preluate de munca clientului.

Aceasta ar putea însemna lucrul la contracte pe termen lung sau proiecte unice.

Dacă aveți prioritate pentru stabilitate sau vă este dificil să vă motivați să lucrați la sarcini, atunci a fi un freelancer de design digital ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru dvs.

Lucrând pentru o agenție de design digital

Agențiile de design digital, agențiile de marketing și agențiile de dezvoltare web adesea angajează designeri pentru a lucra ca parte a unei echipe care servește clienți externi.

Agențiile de design digital pot fi întreprinderi mici sau întreprinderi mari. Majoritatea contractează angajați cu normă întreagă pentru a lucra la birou.

Din ce în ce, unele agenții aleg, de asemenea, să lucreze cu echipe la distanță. În calitate de designer digital la o agenție, îți vei petrece cea mai mare parte a zilei lucrând la proiecte de client.

Când nu lucrați cu clienții, puteți petrece timp pentru dezvoltare profesională, proiecte de design intern sau – dacă vă aflați într-o poziție superioară – gestionarea altor designeri.

Pozițiile agențiilor de design digital tind să fie accelerate și oferă o gamă interesantă de provocări și responsabilități.

La o agenție, veți ajunge să lucrați cu mulți clienți diferiți, deseori într-o varietate de industrii.

Acest lucru face ca agențiile să fie un loc minunat pentru a afla mai multe despre lumea designului.

Cu toate acestea, din cauza marjelor de profit, agențiile oferă uneori salarii mai mici decât pozițiile interne.

Designeri digitali ca proprii angajați

Designerii digitali ”interni” lucrează direct pentru o companie, proiectându-și produsele sau creând materiale de marketing și alte active.

Rolurile de designer digital intern au mai multe șanse să poarte un titlu la nivel superior (cum ar fi „director de creație”).

Sau un titlu care necesită un set de abilități tehnice specifice (cum ar fi ”designer UX” sau ”designer de produs”).

La fel ca în cazul agențiilor, designerii digitali interni lucrează în general cu normă întreagă la biroul companiei. Unele companii pot angaja și de la distanță.

În calitate de designer digital intern, veți petrece tot timpul lucrând la proiectele companiei.

Veți fi responsabil pentru a ajuta echipa dvs. să-și execute viziunea. Rezultatul final fiind să conduceți spre succesul companiei dvs.

Cursuri de design digital și educație

În calitate de designer digital aspirant, există multe rute pe care le puteți lua pentru a vă îndeplini obiectivele.

Unele școli tehnice (cum ar fi Institutul de tehnologie din New Jersey) oferă cursuri generale de proiectare digitală.

Majoritatea școlilor subdivizează designul digital în alte etichete, cum ar fi ”design grafic”, ”design web” sau ”design UX/UI”.

Dacă ați decis că design-ul digital este cariera pentru dvs., poate avea sens să vă specializați pe domeniul în care doriți să lucrați.

Apoi să căutați diplome, cursuri online sau bootcamp-uri offline care să ofere un mix puternic de formare și experiență practică în acel domeniu.

Înapoi sus
Caută