Sari la conținut
SVG, ghid practic pentru începători în design digital

SVG, ghid practic pentru începători în design digital

Deși formatul nu este deosebit de nou, imaginile SVG sunt din ce în ce mai populare în designul unui website.

Toate browserele principale acceptă formatul și în acest fel schimbă modul în care ne gândim și redăm imaginile pentru web.

De ce este atât de popular? Cu ce diferă exact acest format de fișier? Astăzi, avem răspunsurile și alte informații pe care trebuie să le știți pentru a începe folosirea acest tip de fișier.

Ce este SVG?

Grafică vectorială scalabilă sau SVG este un format pentru un fișier de imagine bazat pe vector dezvoltat pentru web.

Formatul a crescut în popularitate datorită afișajelor de înaltă definiție, unde utilizatorii pot vedea fiecare pixel (dacă există).

Deoarece este un format vectorial, imaginea este redată în același mod – și în detalii perfecte – indiferent de dimensiune.

Limbajul de marcare a fost dezvoltat pentru prima dată de World Wide Web Consortium, care este mai cunoscut ca W3C, în 1999.

W3C definește grafica vectorială scalabilă drept “un limbaj de marcare pentru descrierea aplicațiilor și imaginilor grafice bidimensionale, precum și un set de interfețe grafice conexe”.

Este acceptat de toate browserele moderne – deci nu trebuie să vă faceți griji dacă fișierele se redau corect sau nu – și funcționează indiferent de tipul de dispozitiv.

Aplicații practice

Deci, ce face acest format atât de popular și de ce îl folosesc mai mulți designeri? Pur și simplu, pentru că funcționează foarte util pentru design digital.

Fișierele de grafică vectorială scalabilă sunt mici și scalabile. În timp ce formatul este cel mai potrivit pentru forme, acesta are o varietate de aplicații practice.

Logo-urile, pictogramele, elementele de interfață ale utilizatorului și o mulțime de alte biți de design pot funcționa în acest format.

Cel mai mare bonus este că sunt vectoriale. Deci, o imagine SVG poate fi utilizată la aproape orice dimensiune.

Fișierele cu grafică vectorială scalabilă sunt ușor de manipulat și controlat.

Nu numai că poate fi salvat ca imagine statică, dar puteți adăuga și interactivitate și filtre pentru a face imaginea și mai distractivă.

Fișierele pot fi animate și colorate.

Iată câteva aplicații practice pentru utilizarea formatului:

  • logo-uri sau imagini;
  • ca imagine de fundal;
  • ca obiect, cum ar fi un buton;
  • cartografiere;
  • grafice sau desene.

De regulă, acest format este cel mai potrivit pentru imaginile care pot evolua sau se pot schimba în timp sau în funcție de tipul dispozitivului sau includ animație sau alte efecte dinamice.

Utilizați formatul pentru imagini precum logo-uri, schițe, forme, grafică și diagrame sau alte imagini SEO simple.

Beneficiile utilizării SVG

Deci, de ce te-ai îndepărta de JPG-ul de încredere sau de GIF la SVG? Există o mulțime de motive pentru care acest format poate fi cel mai bun avantaj în proiectele tale.

Și există chiar și potențialul de a utiliza formatul pentru imprimare.

SVG este un format vectorial. Acest lucru este important doar atunci când ne gândim la un web design receptiv, unde dimensiunile imaginilor se schimbă adesea pe baza dispozitivului.

Un SVG este suficient de mic încât un fișier poate face toate lucrările și nu se pierde calitatea pe ecrane mai mari.

Imaginile și comportamentele SVG sunt definite cu XML, ceea ce înseamnă că imaginile pot fi căutate, indexate, scriptate și comprimate.

Puteți face aproape orice cu o imagine în acest format, la fel cum puteți face cu orice altă imagine, cum ar fi includerea în varietăți de tehnici de proiectare.

Este ușor să adăugați filtre, moduri de amestec, efecte de îmbracare, culoare, decupare și mascare, umbre de picătură și aproape orice altă tehnică pe care o doriți.

Fișierele SVG sunt accesibile și funcționează cu standarde web deschise.

Puteți crea SVG folosind codul bazat pe text sau cu imaginea pe care o desenați.

Acest lucru permite o anumită libertate, în funcție de nevoia dvs. și de nivelul de expertiză în diferite domenii.

Dimensiunile fișierelor sunt minuscule și pot fi comprimate. Acest lucru înseamnă că o grafică care ar putea fi mare poate duce la creșterea timpului de încărcare. Întotdeauna aceasta este un bonus.

Contra folosirii SVG

Probabil că sunteți convins să folosiți acest format după ce ați citit toate avantajele, nu? Există însă și câteva aspecte negative care trebuie luate în considerare.

Navigatoarele mai vechi (deși nu prea mai au utilizatori – dar niciodată nu știi) – cum ar fi Internet Explorer 8 sau mai mici – nu acceptă SVG.

Probabil o puteți găsi drept limitare (sau poate nu vă pasă), dar ar trebui să știți că ar putea exista unii utilizatori care nu văd imaginile

SVG nu funcționează pentru imagini complexe, cum ar fi fotografii. Este un format conceput doar pentru forme și linii.

Ce urmează pentru SVG?

Viitorul pentru acest format abia începe. Ca un format de imagine mobil (și standard) adoptat, utilizarea și dezvoltarea SVG va continua să crească.

Potrivit W3C, “formatul este în prezent în curs de dezvoltare și va adăuga noi funcții de ușurință la utilizare la SVG, precum și o integrare mai strânsă cu HTML, CSS și DOM și caracteristici care nu sunt acceptate de toate browserele”.

De asemenea, sunt adăugate și alte beneficii. Companiile hardware de imprimare analizează modalități de a utiliza mai bine SVG pentru procesele de imprimare și are sprijinul liderilor din industrie, precum Adobe și Canon.

Utilizarea în mapare și GIS se extinde, de asemenea, permițând o mai bună capacitate de mapare și zoom.

Când începeți cu adevărat să vă gândiți la asta, există o oportunitate aproape nesfârșită de cum să utilizați și să implementați SVG în proiecte de pe web și în designul tipărit.

Aceasta este una dintre frumusețile formatului bazat pe vector.

Resurse SVG

Acum că sunteți un pic mai încântat de SVG și puteți vedea de ce și cum poate fi util pentru proiectele dvs., avem o listă de resurse care vă pot ajuta să începeți.

  • Exportarea pentru web cu Adobe Illustrator;
  • Încorporați direct în paginile HTML;
  • Activare și funcționare cu SVG Video Series;
  • Profiluri SVG;
  • Trucuri CSS: folosind acest format.

Concluzie

Folosiți deja acest format pentru proiectele dvs.? Dacă nu, sunteți gata să faceți schimbarea? Folosirea formatului în dezvoltarea web nu are practic limite de utilizare.

SVG crește în popularitate aproape zilnic și, deoarece este un instrument open-source, aceste modificări și avantaje sunt foarte practice pentru tine.

Nu sunteți legat de niciun furnizor sau produs și puteți crea imagini care sunt complet compatibile pe web-ul modern.

Puteți implementa formatul în strategia de promovare web sau optimizare SEO.

Utilizarea acestui format acolo unde este posibil într-un website poate duce la reducerea timpilor de încărcare. Viteza website-ului dvs. cu siguranță va fi îmbunătățită.

Articole recomandate:

Acest Articol are 0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi sus